Matfors Ryttarförening
...den lilla ridklubben med stort hjärta
som ger utrymme och utveckling åt alla.
...den lilla ridklubben med stort hjärta
som ger utrymme och utveckling åt alla.
Matfors Ryttarförening skall vara förstahandsvalet för alla ridsportintresserade i Matfors med omnejd.
Matfors Ryttarförening skall vara en social mötesplats för häst- och ridsportintresserade barn och vuxna i Matfors och erbjuda gemenskap och fysisk aktivitet för alla.
Matfors Ryttarförening skall bedriva ridskoleverksamhet enligt Svenska Ridsportförbundets riktlinjer, utifrån behov och intresse. Alla ska ges möjlighet till utveckling och personlig framgång utifrån sin förmåga, oavsett ålder eller nivå.
Matfors Ryttarförening skall erbjuda aktiviteter, träningar och tävlingar som engagerar och involverar hela familjen.
Matfors Ryttarförening ska främja god hälsa och naturligt ledarskap samt ge ungdomar möjlighet till en sund och rolig fritid.
Föreningens verksamhet består av ridskola, tränings- och tävlingsverksamhet samt uthyrning av ett fåtal stallplatser.
Ridskolan utgör föreningens kärnverksamhet. Ridskolans verksamhet skall kontinuerligt utvärderas och vidareutvecklas för att möta behovet av lektionsverksamhet på olika nivåer och för att maximera nyttjandet av instruktörer, hästar och anläggning.
Föreningens verksamhet skall präglas av trivsel och sammanhållning. Verksamheten baseras till stor del på ideellt arbete och hela familjen skall därför kunna känna sig hemma i föreningens verksamhet på anläggningen; i arbete med hästar, träning, tävling och andra aktiviteter. Föreningen skall verka för medlemmarnas delaktighet och trivsel samt främja deras engagemang. Föreningen skall vara en självklar mötesplats för hästintresserade i alla åldrar.
Föreningen skall bedriva en aktiv ungdomsverksamhet som ger ungdomarna en god insikt i föreningslivet och som ger förutsättningar för framtida behov av ledare och funktionärer i styrelse, sektioner, kommittéer och tävlingsverksamhet.
Föreningen äger anläggningen, vilken är dess största tillgång. Verksamheten skall ge ett så stort ekonomiskt överskott att anläggningen kan underhållas och vidareutvecklas i takt med ridskolans och tävlingsverksamhetens behov.
Beskrivningen av vision och mål skall vara vägledande vid beslut om föreningens verksamhet. Målen ska följas upp kontinuerligt och revideras av styrelsen varje år.
Styrelsen ansvarar, i enlighet med föreningens stadgar, för föreningens verksamhet och för att tillvarata medlemmarnas intressen.
Det åligger styrelsen särskilt att:
Styrelsens långsiktiga mål
Personalen är en av föreningens viktigaste resurser. Beskrivningar skall finnas över samtliga anställdas arbetsuppgifter.
(se även policydokumenten)
Vi ska erbjuda en öppen föreningsverksamhet där vi trivs och alla känner sig välkomna. Alla som vistas i föreningens miljöer ska behandlas med lika rättigheter och möjligheter. Här ska finnas möjlighet att fritt uttrycka sina åsikter och därmed bidra till en utveckling av svensk ridsport där hästen och människan står i centrum.
Vi har en värdegrund som bygger på en strävan att ge ungdomar insikt om god etik och moral.
Öppenhet och kamratlighet - vi hälsar alltid när vi träffar någon känd eller okänd som kommer till anläggningen, alla ska känna sig välkomna till stallet.
Ömsesidig respekt - alla har något att tillföra, har rätt att bli lyssnade på, oavsett vem det är, gammal eller ung, nybörjare eller proffs, som andra eller annorlunda.
Vilja att stötta varandra i med och motgång - genom att uppmuntra i såväl framgång som motgång bygger vi goda relationer och en positiv stämning på anläggningen.
Att alltid reagera direkt om någon inte lever upp till våra gemensamma spelregler och våga visa civilkurage.
Detta leder till att de regler eller den policy som gäller, blir en naturlig del och präglar förhållningssättet mellan alla som befinner sig på anläggningen eller besöker oss.
Säkerhet och miljö
Säkerhet skall vara ett prioriterat område inom alla aktiviteter som genomförs i föreningens regi.
Hanteringen av hästarna i stall, hagar och vid ridning skall alltid ske på ett säkerhetsmedvetet sätt. Utbildning i säkerhet med häst skall ske kontinuerligt och genomsyra ridskolans verksamhet.
Föreningen skall ha en tydlig och uppdaterad plan för vad som gäller vid olycksfall och brand. Utbildningar och övningar skall genomföras kontinuerligt för anställda och ledare som deltar i föreningens verksamhet.
Anläggningen skall besiktigas regelbundet och systematiskt. Kartläggning och bedömning av risker i verksamheten skall genomföras kontinuerligt. Handlingsplaner skall upprättas.
Föreningens hästbestånd skall ständigt anpassas till den verksamhet som bedrivs. En strävan skall vara att kunna erbjuda lämpliga hästar till såväl orutinerade som mer rutinerade ryttare. Målet är att ha välridna och välutbildade lektionshästar som är lätta att hantera i boxar, stall och hagar samt vid övriga aktiviteter. Eftersträvansvärt skall vara att öka hästarnas hållbarhet, användbarhet och värde genom individuellt anpassad utbildning.
Hästarnas hälsostatus skall ständigt vara föremål för uppmärksamhet, då ridskole-hästarnas hållbarhet är en mycket viktig faktor. Hållbarheten är en grundförutsättning, dels för att verksamheten i ridskolan och på tävlingsbanorna skall kunna bedrivas planenligt och dels för att minimera föreningens veterinärkostnader. Individuella journaler som följs upp kontinuerligt skall finnas för varje häst.
Föreningen skall sköta sina hästar enligt Svenska Ridsportförbundets rekommendationer om god hästhållning.
Styrelsens beslut verkställs genom arbetet i kommittéer. Kommittéerna har till uppgift att vidareutveckla föreningens verksamhet inom respektive område och i linje med föreningens mål och vision samt med hänsyn tagen till de budgetramar kommittén har till sitt förfogande.
Kommittéerna skapar egna arbetsgrupper och beskriver sitt arbete mot uppsatta mål i aktivitetsplaner.
Kommittéerna deltar i det årliga budgetarbetet genom att uppskatta intäkter och kostnader för det kommande året inom respektive ansvarsområde.
Kommittéerna sammankallar och aktiverar respektive arbetsgrupp. Varje kommitté driver ett kontinuerligt arbete för att engagera och utbilda medlemmarna inom ”sitt” område för att säkerställa kontinuiteten i genomförandet av kommitténs ansvarsområde.
Ridskolan utgör föreningens kärnverksamhet. Ridskolan skall utgöra en stabil grund i föreningens verksamhet för att säkra utbildningen i ridkonst och för att erbjuda trygga arbetstillfällen för såväl föreningens fast anställda personal som timanställda instruktörer.
Ridskolan skall bedriva säker ridverksamhet med god hästhållning.
Det dagliga arbetet på anläggningen och i ridskolan leds av ridskolechef.
Ridskolan har till uppgift att:
Ungdomssektionen (u-sek)
En aktiv ungdomssektion är en förutsättning för ett levande föreningsliv och för att anläggningen skall vara den självklara samlingsplatsen för häst- och ridintresserade ungdomar som vi vill att den ska vara.
U-sek sätter upp sina egna mål på kort och lång sikt, gör sin egen aktivitetsplan och stämmer av med styrelsen och övriga berörda kommittéer innan genomförande.
Tävlingsverksamheten är en viktig del i föreningens exponering utåt, såväl när det gäller de tävlingar föreningen arrangerar själva, som de tävlingar i andra klubbars regi där våra tävlingsryttare deltar.
Tävlingskommittén ansvarar för dels arrangerande av föreningens egna tävlingar, dels för utbildningen av föreningens tävlingsryttare.
Föreningens tävlingsryttare är viktiga och nödvändiga kulturbärare och förebilder för de yngre ridskoleeleverna.
Grenledarna ansvarar för utvecklingen av föreningens tävlingsryttare inom respektive disciplin. Arbetet förutsätter ett nära samarbete med såväl ridskola som den övriga tävlingskommittén.
Grenledarna skall värna om föreningens tävlingsryttare så att dessa, oavsett ålder, ges en skolning i vad tävlande med häst, i första hand dressyr och hoppning, inne-bär. Stor vikt skall läggas vid ett korrekt uppträdande på tävlingsbanorna.
Anläggningskommittén ansvarar för byggnader, ridbanor och utemiljön på föreningen. Kommittén ser till att anläggningen underhålls enligt plan inom lagd budgetram.
Vidare ansvarar kommittén för att anläggningen utvecklas i enlighet med styrelsens beslut, för att möta de krav som förändringar i föreningens verksamhet kräver.
Föräldrakommittén har en central roll i nära samverkan med ridskolan och övriga kommittéer eftersom den blir inblandad i de flesta aktiviteter och arrangemang som föreningen erbjuder. Kommittén samordnar och fördelar arbetsuppgifter inom serve-ring, försäljning och andra trivselskapande åtgärder.
Det är av stor vikt att alla medlemmar hålls informerade om vad styrelse, u-sek och kommittéer arbetar med och vad som händer i föreningen.
Föreningens Instagram-konto och Facebook-sida är vår snabbaste kanal ut till medlemmarna.
På föreningens hemsida publiceras utökad information från samtliga kommittéer. Kommittéerna ska sträva efter att kontinuerligt presentera sitt arbete. På hemsidan finns även kontaktuppgifter till u-sek, kommittéer och ridskolan.
På hemsidan ska föreningens mål och visionsarbete finnas tillgängligt.
Externt är exponeringen av föreningens namn av stor betydelse för den framtida utvecklingspotentialen inom såväl ridskola som tävling, samt för att attrahera sponsorer.
För framgång i vår lilla klubb med stort hjärta jobbar vi tillsammans!
Öppenhet och kamratlighet - vi hälsar alltid när vi träffar någon känd eller okänd som kommer till anläggningen, alla ska känna sig välkomna till stallet.
Ömsesidig respekt - alla har något att tillföra, har rätt att bli lyssnade på, oavsett vem det är, gammal eller ung, nybörjare eller proffs, som andra eller annorlunda.
Vilja att stötta varandra i med och motgång - genom att uppmuntra i såväl framgång som motgång bygger vi goda relationer och en positiv stämning på anläggningen.
Att alltid reagera direkt om någon inte lever upp till våra gemensamma spelregler och våga visa civilkurage.
Detta leder till att de regler eller den policy som gäller, blir en naturlig del och präglar förhållningssättet mellan alla som befinner sig på anläggningen eller besöker oss.
Mobbning
Mobbning innebär kränkningar vid upprepade tillfällen, vilket skiljer mobbning från andra former av kränkande behandling. Vidare råder en obalans i makt mellan den eller de som mobbar och den som utsätts för mobbning.
Matfors Ryttarförening ska arbeta aktivt för att förebygga och motverka alla former av kränkning.
All personal och ledare ska vara uppmärksamma så att mobbning upptäcks tidigt och kan hanteras på lämpligt sätt.
Denna policy ska vara väl känd och omfattas av alla, såväl elever som vuxna och även föräldrar till icke myndiga elever.
Varje kränkande behandling ska resultera i en reaktion.
Alla har ansvar för att motverka mobbning, trakasserier och annan kränkande särbe-handling. De vuxna på anläggningen har ett särskilt ansvar att hindra mobbning.
I Matfors Ryttarförening är vi överens om att kränkningar, mobbning, fördomar och förolämpningar inte är tillåtna.
Det är inte tillåtet att dricka alkohol inom verksamheten eller på resor/läger som föreningen anordnar och där vi har ansvar för ungdomarna.
Om vi skulle upptäcka att någon/några av våra ungdomar använder alkohol agerar vi på följande sätt:
Som ungdomsledare och vuxen är vi en förebild för de ungdomar som finns i föreningens verksamhet.
Tobak innehåller både snusning och rökning. Användning av tobak är inte önskvärt på anläggningen. Rökning är förbjuden på anläggningen. Vi tillåter inte att våra ungdomar som är under 18 år använder tobak under eller i anslutning till träning, tävling eller annan aktivitet i vår föreningsverksamhet.
Om vi upptäcker att någon av ungdomarna röker eller snusar på föreningen gör vi följande:
Om vi skulle upptäcka att någon/några av medlemmarna provat narkotika gör vi följande:
I föreningen hjälps alla åt för att förhindra att ungdomarna börjar röka, snusa, dricka alkohol eller börjar med ett narkotikamissbruk.
Denna policy beskriver riktlinjer för samtliga medlemmar, ideella ledare, förtroendevalda och anställda i alla åldrar som representerar Matfors Ryttarförening avseende sociala medier. Som medlem representerar du Matfors Ryttarförening när du befinner dig på vår förening eller på andra föreningar/klubbars anläggningar.
Sociala medier
Med sociala medier menas till exempel bloggar, hemsidor, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube m fl.
Kommunikation på internet kan få stor spridning och vara svår att stoppa. Om det publicerade kan skada enskilda personer eller föreningen anses det olämpligt.
Syftet med denna policy är att anställda, ledare, förtroendevalda och medlemmar i Matfors Ryttarförening ska få riktlinjer så att vi kan använda sociala medier på ett positivt sätt och därmed ge fler möjligheter att ”hitta till” och ta del av vår verk-samhet.
Utgångspunkten är att Matfors Ryttarförening ser positivt på användandet av sociala medier. Vårt engagemang i sociala medier sprider vårt budskap och stärker vårt varumärke. Det gör också organisationen mer öppen och tillgänglig. Din medverkan i sociala medier påverkar inte bara bilden av dig själv utan också bilden av Matfors Ryttarförening. Du är alltid personligt ansvarig för sådant du publicerar på eget initiativ oavsett om publiceringen skett i egenskap av medlem, anställd, förtroendevald eller privat.
Förhållningsregler social medier